Heart Kunstmuseum

1 af 3
Betonløsning til heart kunst museum
2 af 3
Betonmur med spil
3 af 3
In-situ støbt betonvægge med spil

 

I 2009 blev Hernings nye Kunstmuseum, HEART, indviet og resultatet taler for sig selv. Den enestående arkitektur er ganske enkelt et studie i, hvordan man, med kreativ snilde, kan skabe utrolige resultater med sten og beton.

Når Hernings kunstmuseum har valgt at kalde sig HEART, så er det ikke tilfældigt. Udover sammentrækningen af ’Herning’ og det engelske udtryk ’art’, så symboliserer det nemlig også puls og hjerte – to elementer, der om noget beskriver det midtjyske byggeri.

Alle 5600 m2 er tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl, som har været tro mod den lokale kontekst, museet befinder sig i. Fra første øjeblik har han nemlig været inspireret af Hernings tekstilhistorie med fabrikker og tøjhuse. En inspiration der har resulteret i et museum, som primært er gennemført i et stofligt tema.

In-situ støbt beton

For at honorere den særlige historiske kontekst er væggene indfarvet i hvidt beton og facaderne er blevet tillagt en unik, krøllet tekstiloverflade. Et resultat som kun kunne opnås ved at støbe betonen in-situ – eller på godt dansk ’på stedet’.

Denne metode gør det muligt at opføre bygninger med skæve overflader og utraditionelle vinkler, fordi den flydende beton er nemmere at tilpasse for støberen. En lige så vigtig fordel ved metoden er, at in-situ støbning tillader store spændvidder og bjælkefri løsninger, som gør det muligt at skabe betonkonstruktioner i ’letvægt’.