De fedeste terrasser

Find de bedste steder i haven og skab små oaser: Terrasser hvor du kan nyde forårssolen, krybe i skygge for solen, grille, spise eller være i fred. Haveguru Stig Lauritsen giver sine tips til de bedste terrasser

 
Terrasser er havens oaser. Uden opholdspladser bliver der intet liv i haven. Og ifølge havedesigner hos Paradehuset - Orangeri og Tegnestue på Gisselfeld Kloster, Stig Lauritsen, og landskabsarkitekt Gregory Bryan Kobett er det en god idé med flere terrasser i haven.
- Der er brug for steder, hvor man kan grille og spise. Steder hvor man kan slikke sol. Steder hvor der er udsigt. Og steder hvor man kan være helt privat og læse en bog, siger Stig Lauritsen. Når makkerparret designer haver, ser de altid på muligheden for tre typer terrasser:
 
Terrasser i forbindelse med huset, som man kan gå direkte ud på indefra og på den måde bruge som en forlængelse af boligens opholdsrum. Terrasser, som giver udflugtssteder, man kan søge hen til i skyggen af et stort træ på en varm sommerdag eller i solen med læ fra en lav hæk på en dejlig forårsdag.
 
En terrasse placeret i bunden af haven, som skaber dybe, perspektiv og muligheden for at opleve haven på vej derhen.

Opskrift på hygge

- De mest vellykkede terrasser er en integreret del af haven. Men når man har fundet havens bedste steder – de steder hvor man føler sig godt tilpas - er det et spørgsmål om udformning, materialevalg og indretning, at få terrassen til at lykkes, siger Gregory Bryan Kobett. Alle haver er forskellige - ligesom alle haveejere har forskellige ønsker og krav til funktion og æstetik.
 
- Træterrasser af hårdt træ passer godt til en terrasse i forbindelse med huset, som man kan gå direkte ud på. Belægning af granit og naturmaterialer flettet sammen med indfarvede betonfliser giver et raffineret udtryk og et underlag som egner sig godt til spiseterrasser, hvor havemøbler skal stå jævnt og stabilt. Begge typer terrasser kan, med de rigtige ingredienser, passe til både den minimalistiske og den romantiske have.
 

Lær din have at kende

Når man skal anlægge en terrasse, er det vigtigt først at lære sin have at kende. - På tur igennem haven kan man opleve den på ny. Det giver god ballast for beslutninger om havens indretning. Placering af terrasser og belægningsflader i haven skaber struktur og har stor betydning for hele havens udtryk og stemning og ikke mindst for samspillet mellem hus og have, siger Stig Lauritsen, der ofte oplever mennesker, der står med en have, som ikke fungerer.


- Inden man kaster sig ud i større projekter, bør man tage en tur rundt i haven med blok og blyant. Brug alle sanserne og følg nogle simple retningslinjer, siger Gregory Bryan Kobett og understreger, at det også er vigtigt at se haveelementerne i sammenhæng, når formen på terrassen skal bestemmes.

- Skarpkantede, geometriske former definerer og er med til at understøtte en meget formel havestil, mens bløde, organiske former, der glider ind i hinanden, automatisk vil være med til at give haven et mere afslappet, naturligt præg.

Sådan lærer du din have at kende

For at lære din have at kende, skal du gå på ”opdagelsestur” og notere alt det ned, som du oplever, så det ikke går i glemmebogen. Måske har du et matrikelkort fra kommunen som viser hus og grundgrænser. Ellers kan du selv måle haven op.
Denne haveskitse vil blive et vigtigt værktøj for dig. Følg disse retningslinjer, når du kigger på din have:
 

Kig kritisk

Ikke kun på din egen grund, men også på omkringliggende elementer, der kan gavne helheden som f.eks. et flot gammelt træ på den anden side af hækken eller udsigten til en spændende bygning. Notér de ting, der generer. Eksempelvis et nabohus tæt på skel eller udsigten til en befærdet vej. Vær opmærksom på ”skjulte elementer” f.eks. udsigten, hvis en stor busk eller et træ blev fjernet.
 

Orienter dig

Find ud af, hvor solen står om morgenen og om eftermiddagen, og vær opmærksom på, hvor lang tid solen skinner de forskellige steder. Notér dig vindens gang: Hvor findes der læ, og hvor blæser det altid?


Vend opmærksomheden nedad

Hvordan er jorden? Er der steder, hvor vandet står om vinteren – eller om sommeren? Hvordan er jordbunden: Tør eller fugtig, sandet eller leret? Det kan være nødvendigt med en jordbundsprøve for at se, om jorden er sur, neutral eller basisk. Er haven i øvrigt plan – eller er der f.eks. skråninger som leder vandet mod huset eller terrassen?


Husk at tage stilling til...

Nødvendige elementer som terrasse, kompostbunke, affaldscontainer, græsplæne, staudebede – deres pladsbehov og adgangsforhold. Ønskede elementer – de ekstra drømme til haven, som ville være skønne men ikke nødvendige – eksempelvis pavilion, drivhus, frugtplantage, boldbane, vand – deres pladsbehov og adgangsforhold.
 
 

Paradehuset

Sats på haven og gør en indsats for at skabe dit eget personlige sted. Begræns store, monotone græsarealer ved at indrette ”oaser”.

For at kalde en del af haven en ”oase” skal man huske følgende:
- arbejd med et afgrænset areal i en realistisk størrelse
- skab en ramme som omkranser og fremhæver oasens form
- sørg for at oasen har en funktion: praktisk eller kunstnerisk
- hold de omkringliggende arealer neutrale for at forstærke kontrasten mellem ”ude og inde”
- tilføj personlige elementer som gør, at stedet bliver dit eget