Haven fik en makeover

Makeover af Landskabsarkitekt Pernille Skafte
Tekst af Jette Aaes
 
Meget plads i haven er en udfordring – begrænset plads er en stor udfordring. Men langt fra uløselig for have- og landskabsarkitekt Pernille Skafte. I en ældre villahave i Rungsted har hun med enkelhed som udgangspunkt skabt et stilfuldt og luftigt indgangsparti på næsten ingen plads. Elementerne fra indgangspartiet er videreført til en elegant ny terrasse i baghaven.
 

 

Huset var først blevet moderniseret, og ejerne var gået i gang med at sætte hele det trætte gamle haveanlæg i stand. I første omgang ved at skabe ny indkørsel med carport og plads til cykler. Haveanlægget er inspireret af Øresund, som er lige i nærheden, med chaussesten lagt i
form som en stiliseret muslingeskal.
 
 
Fra parkeringsarealet skal husets beboere og gæster tage turen op langs hækken for at komme til hoveddøren. At gøre den passage indbydende og flot valgte husets ejere at lægge i hænderne på Pernille Skafte. Hendes arbejde begynder altid med en grundig snak med kunden.
 
 
- Det er umådelig vigtigt først og fremmest at være lydhør overfor havekundens ønsker og behov – nu og på længere sigt. Den gode og grundige dialog bliver udgangspunktet for et skitseoplæg, siger Pernille Skafte. I haven i Rungsted var udfordringen, at rammen om indgangspartiet var en forholdsvis lang og smal tange.
 
- Den kommer let til at virke endnu smallere, hvis man bruger alt for mange og alt for forskellige elementer, siger Pernille Skafte, som derfor hurtigt besluttede sig for at gøre den rektangulære IBF-soldaterflise i farven siena til den nye haves DNA-nøgle.
 

Fantastisk glød uden at råbe

- Det er en enkel sten med en fantastisk glød, der i sig selv er smuk at se på. Den klarer sig smukt alene og indgår uden at råbe i forskellige andre kombinationer. De enkle soldaterfliser i 45 cm X 90 cm valgte hun at lægge som trædesten hele vejen fra parkeringsområdet og frem
mod hoveddøren, hvorefter de samme fliser bliver en fuld belægning for at give plads foran døren.
 
- Ved at lade trædestenene slange sig ind giver det et udtryk af luft, og besøgende får samtidig en oplevelse. På trods af den snoede belægning betyder stenens form, at det overordnede udtryk stadig er enkelt, forklarer Pernille Skafte.
For at understrege de smukke fliser, valgte hun at lægge dem i lys slotsgrus med en skridtafstand på 65-70 cm. Udover trædesten og grus foreslog Pernille Skafte kun enkle store terrakottakrukker med planter i indgangspartiet.
 
- Den flotte hæk udgør en smuk grøn kulisse. Yderligere beplantning af arealet vil lukke arealet for meget inde. En smal passage bliver endnu smallere ved at tilføre alt for mange elementer.
 

Minimalistisk med masser af plads

I forlængelse af det smalle indgangsparti begynder familiens have. Her fik Pernille Skafte til opgave at få det gamle terrasseareal til at matche det renoverede hus og familiens moderne og minimalistiske smag.
 
- En anden væsentlig del af havearkitektur er at forsøge at ”fange” husets arkitektur og projektere kundens boligstil videre ud i haven. Afkode om kunden er til antikviteter og romantik eller til rendyrket minimalisme og lade den stil gå igen i indretningen af haven, fortæller hun.
 

 
De rene linjer i det renoverede hus og familiens minimalistiske smag genskabte hun med de sienafarvede soldaterfliser som udgangspunkt. På den skrånende grund besluttede hun at lave terrasse i to niveauer. Med rette linjer, trinflader i chaussesten og støttemure i ældre nordisk granitsten, der samtidig rummer grønne bede. På den måde har familien fået to terrasseområder med stringens og plads.
 

- Terrassen enkelthed giver harmoni og matcher huset. Før var de grønne bede integrerede i terrassearealet, og det giver begrænsninger i forhold at møblere terrassen. Med soldaterflisen har Pernille Skafte samtidig skabt sammenhæng med indgangspartiet - og masser af minimalistisk luft og liv til Rungsted-haven.