Små løsninger – med stor effekt

Små detaljer, store oplevelser, som giver effekt til hele haven. Det kan være møbler, fliser, beplantning eller måske lidt af det hele.

af Anne Fischer Stausholm, landskabsarkitekt mdl, plr.

Drømmer du om en smukkere og mere indholdsrig have nu, hvor sæsonen står for døren? Så kan selv små løsninger have en stor effekt. Start med at definere dit mål og glæd dig over, at målet er indenfor rækkevidde, fordi det jo er vedtaget, at det er en mindre opgave.

Der findes rigtig mange løsninger, men en fin tilgang til opgaven er at finde ud af, om der skal arbejdes med beplantning, belægning eller inventar, eller om det måske er en blanding af flere ting. Vælg også det sted i haven, hvor der skal arbejdes.

Vil du arbejde med planter, kan stedet fx være et mørkt og skyggefuldt sted, som i dag ligger hen med en tottet og mosbegroet græsplæne. Her kan blive plads til det skønneste skyggebed af stauder, med hosta, bregner, kulsukker og storkonval.

Eller det kan være en kedelig flad plæne. Her kan et stort træ gøre underværker og her tænkes ikke træer, der bliver store, men træer, der sælges som store. Det kan skabe en fuldstændig forandret have.

Overvej også om træet skal være stedsegrønt. Det giver oplevelse hele året, og fugle og egern er glade for at putte sig mellem de stedsegrønne nåle. Taks, thuja eller måske fyr, hvor sidstnævnte er meget moderne, kunne være egnede planter.

At indføje bede tilplantet med monokulturer er også en detailløsning, der giver en markant effekt. Monokultur vil sige, at der anvendes en type planter i hele bedet. Det kan gøres med alle planter, men mest markant er planter, der klippes i en stram form, fx taks, eller blomstrende planter, fx høstanemone eller lavendler. Buske som dronningebusk ser også fantastisk ud på en lang række, men kræver haver af en væsentlig størrelse. Ulempen ved monokulturer er, at de har deres storhedstid i en kort periode. De skal derfor helst kombineres med andre bedtyper.

Læg et grønt tæppe på carport taget. Grønne tage er populære i disse år. Det er miljørigtigt og giver en stor oplevelse. Hvor meget taget kan bære, er afgørende for valg af planter. Husløg kan klare lange tørkeperioder og behøver derfor kun et tyndt muldlag, mens et græstag kræver et tykkere vækstlag.