Trend og Tendens

Er belægningssten en modesag?

I dag skal betonbelægninger være trendy og følge moden. Fagkonsulent Kim Tang fra Danske anlægsgartnere giver et bud på fremtidens krav til belægningssten. 

En lun solkrog, et udekøkken,et samlings sted for hele familien. Belægningssten af beton er blevet en vigtig byggeklods, når familiens drømme om det udendørs haveliv skal realiseres. Og som det er gået med køkken og bad, skal belægningerne være trendy og følge moden. De tendenser ved fagkonsulent og landskabsarkitekt Kim Tang fra Danske Anlægsgartnere en hel del om fra sit daglige arbejde.

"En af tendenserne er større fliser, 
som giver spændende visuelle muligheder 
og først og fremmest roligere og enklere flader"

Han peger på, at farfars gamle, hjemmestøbte fliser ikke er sagen blandt haveejerne længere. Kravene i dag går langt videre end at etablere en solid og plan flade at stille havebordet på. ”En af tendenserne er større fliser, som giver spændende visuelle muligheder og først og fremmest roligere og enklere flader. Der må også gerne være gjort noget særligt ud af overflade og struktur, som for eksempel kan være slebet, kuglehærdet eller poleret”, siger Kim Tang, som desuden peger på tolagsbeton og vådstøbning som teknikker med spændende perspektiver for belægningernes udseende.

Tidens farver

Det at kombinere belægningssten og naturmaterialer som granit, andre natursten eller træ er en af de helt tydelige trends i tiden. Ved at kombinere materialerne får man et mere eksklusivt udseende og spil mellem de forskellige materialer, overflader, farver osv. Læggemønstrene er ofte komplekse, varierede og spændende – f.eks. ser man oftere ”Romerbelægninger” (flere forskellige størrelser fliser lagt i et tilfældigt mønster: 60 x 60 cm, 60 x 30 cm, 90 x 30 cm, 30 x 30 cm, 30 x 15 cm, 15 x 15 cm). Og farverne er et kapitel for sig.

Betonklinke M23 
Betonklinke M23

”Tidens farver er lyse produkter, støbt i hvid beton, samt sort og koksgrå. Hertil kommer let tonede produkter i gul, beige og fremover også lysebrun”, siger Kim Tang. Med disse let tonede produkter fornemmes en accept af, at beton som udgangspunkt er grå – og det faktum at kraftigt farvede betonprodukter med tiden falmer og mister deres farve. Ved brug af let tonede produkter bliver ”skuffelsen” således mindre, når farven forsvinder. Hvor der i dag findes en række farveblandinger med kraftige farver – sort, rød osv., vil et mix af forskellige let tonede produkter være en følge af denne udvikling.

Lad husets stil bestemme

“Der er kolossalt mange belægningsmaterialer at vælge imellem. Som udgangspunkt mener jeg, at man skal vælge en belægning, der passer til husets byggestil og historie: Til et gammelt stråtækt hus hører f.eks. pigsten, brosten og rustikke klinker. Til et hus fra 1920’erne kommer simple fliser med, mens pigstenene går ud. Ikke at jeg kun bruger materialer, der fandtes, da huset blev bygget, men former, proportioner og dimensioner skal passe. Moderne belægningssystemer i specielle former mener jeg, hører nyere huse til.

Vælg farven med omhu

Inden for den kulturhistoriske ramme spiller farver og overfladestruktur også en stor rolle. Belægningens farve skal passe til huset. Det dur f.eks. ikke med en kold rød betonsten til et hus i varme røde mursten.

"Som udgangspunkt mener jeg, at man skal vælge
en belægning der passer til husets byggestil og historie" 

 

Her bør farvevalget snarere være over i det grå, sorte eller beige. Måske gult hvis der ikke er for meget drøn på. Mønstre med farvekombinationer er naturligvis også muligt, enten i samme materiale, eller ved at bruge forskellige materialer, hvor man samtidig opnår en strukturforskel.
 

Fast belægning holder

Det handler også om prisen selvfølgelig, men jeg mener ikke, at det altid er bedre, jo dyrere det er. Slidte brosten og naturstensfliser er ikke altid bedre end betonbelægningssten. Men når det er sagt, mener jeg også, at valget af belægning til haver generelt er meget fokuseret på pris. Betonbrosten er det almindelige valg der bruges til alt. De er billige og forsøger at ligne gammeldags belægninger af store brosten. Det har vist sig at være en stensikker succes. Løse materialer som grus, stenmel og perlesten kan bruges til de fleste huse, men man skal tage højde for, at der kan være vejrlig, hvor de ikke fungerer optimalt. Til de belægninger, der skal bruges meget og konstant, vil jeg foretrække en fast belægning.”

 
Fliser/betonbrosten