60'er huset har fået et nutidigt modspil

På en aarhusiansk stikvej tæt på centrum, bor urbandesigner og landskabsarkitekt Tina Seerup Olesen i en arkitekttegnet villa fra 1964. De karakteristiske gule teglsten på husets facade har for nylig fået nyt modspil fra belægningen i indkørslen, hvor der er anvendt sienafarvede Bordurfliser. Belægningen er et kompliment til 60’er-huset, der ifølge Seerup har mere at byde på end blot gule tegl og teakfinér. Modernismens materialevalg og -sammensætning rummer nemlig muligheder, vi i dag kan bruge i moderne arkitektur.
 

Ubeboet og med en tilgroet have

Villaen var i sin tid en bestillingsopgave fra købmand Madsen, der boede på ”landet” lidt uden for Aarhus. Han ønskede sig en bolig, der skulle være noget helt særligt. Arkitekten bag Madsens projekt blev Thorkild Ry Andersen, der i dag er kendt for sine funktionalistiske prægede facader og enkle linjer. Boligen blev et af hans første modernistiske projekter – i en periode, hvor man gik fra murmestervillaen til det moderne hus med mere lys og luft i boligen. Villaen vakte på daværende tidspunkt stor opsigt i lokalområdet på grund af dets nye modernistiske stil.
 
Det var dog netop den danske modernisme, det enkelte formsprog og valget af gedigne materialer, Seerup senere faldt for. Da hun en dag i 2002, på vej ud til sit kolonihavehus, cyklede forbi, fik hun øje på den smukke villa bag en vild og tilgroet have. I dag er villaen en del af et typisk dansk parcelhuskvarter, dog med en beliggenhed blot fem minutters kørsel fra centrum. Her bor landskabsarkitekten med sine to teenagesønner.
 
 

En grøn win-win løsning

Den eksisterende belægning foran huset var efterhånden fyldt med lunker og knækkede fliser, men da en utæt vandledning og varslingen om separering af regnvand og spildevand landede i postkassen, satte det skub i ønsket om en ny belægning til husets indkørsel.
 
Til indkørslen har Tina Seerup valgt sienafarvede betonfliser, og når man spørger hvorfor, så er det en kærlighed til kombinationen af materialerne, der kommer til udtryk. ”For mig er valget af materialer den største oplevelse i arkitekturen, og sammen med kombinationen af husets materialer af glas, teglsten og træ bliver huset smukt indrammet i basen af beton”.
 
De aflange Bordurfliser er i halvdelen af belægningens areal anvendt som trædefliser, og er lagt med et mellemrum med en makadam. Udover at give havens græsstrå mulighed for at blande sig med betonens hårdhed og begrønne hele belægningen så indkørsel og have smelter sammen, tjener Bordurflisernes brede mellemrum også et funktionelt formål.
 
Makadammen tillader regnvand at nedsive, og med grundens betydelige terrænfald, giver det mulighed for, at regnvand kan nedsive til havens plantebede og græsarealer, forklarer Tina Indkørslen er derfor ikke bare en smuk grøn belægning at se på, men også tænkt som en funktionel grøn løsning, der mindsker belastningen på de lokale afløb. 
 

Betonen som et funktionelt og bæredygtigt element

Ser man på betonen som materiale i et bredere perspektiv, så stilles der i dag større krav til bæredygtighed. Men der er også en anden grund til, at Seerup er begejstret for beton.
 
Betonens grundmaterialer er sten, sand og vand, naturens egne materialer. Hun ser betonen som en bæredygtig løsning, der giver det største udbytte for mennesker og miljø uden at forringe mulighederne for de kommende generationer. ”Beton har en meget lang levetid, ligesom størstedelen af beton genanvendes til vejfyld eller nedknuses og genanvendes til fremtidige produktioner.”
Bordurflisen er valgt i siena – en farve med mere varme end en traditionel grå og som fremhæver den gule tegl. Desuden er fliserne anlagt i samme længderetning som huset for at matche og fremhæve det formmæssige sprog.

60’er-arkitektur og beton

”Modernismen er en affære vi danskere har overset,” mener Seerup. Og med det kommer også en venlig opfordring til os danskere om at elske den funktionelle modernistiske 60’er-arkitektur, fordi den rummer et forvalg til gedigne materialer, der holder på lang sigt. God arkitektur forener form, funktion og æstetik, og når de tre elementer er opfyldt, er beton et let valg at arbejde med, fordi vi selv kan bestemme, hvordan den skal se ud, og hvor den skal være, tilføjer Tina Seerup Olesen afslutningsvis om den nye indkørsel på den aarhusianske stikvej.
 

Om Tina Seerup Olesen

Designer og ejer af TSO Studio, en mindre tegnestue, der leverer løsninger til byrummet for offentlige og private bygherrer.
 
Hør Tina fortælle om projektet: