Felix' terrasse

Blev du også inspireret af Felix’ haveprojekt?

En forhøjet terrasse med kantblokke, lækre nye fliser under den udendørs spiseplads og trædefliser som sti hen til tørrestativet. Lyder det som nogle projekter, der ligeså godt kunne have foregået i din have? Så læs med og få alle vigtige råd til, hvordan du selv udfører projekter i haven a la Felix Smith.

Vi har været på besøg hos TV-vært Felix Smith, og har hjulpet med flere forskellige projekter i hans smukke have i Bagsværd, så den nu er klar til sommer. Har du endnu ikke set det færdige resultat, så følg med i videoen HER.


En forhøjet terrasse med fliser og kantblokke

Til selve terrassen er der anvendt IBF Fliser 40 x 40 x 6 cm i farven grå. For at få en jævn og stærk terrasse i mange år, er det vigtigt, at bundopbygningen er korrekt udført. Dette gælder selvfølgelig også for den forhøjede terrasse. Bærelaget, der består af stabilt grus, er specielt vigtigt, for at terrassen med tiden ikke vil få ujævnheder eller knækkede fliser. Du kan læse meget mere om hvordan en korrekt bundopbygning skal konstrueres på vores side “Et stabilt underlag er vigtigt” eller i brancheforeningen Dansk Betons publikation om lægning af fliser og belægningssten. Her finder du også mål for tykkelsen af hvert lag, som er afhængig af jordtypen i din have. Vær også opmærksom på at terrassen skal have fald, så vand ikke samles på midten af belægningen.Til kantsikring er der, som erstatning for de gamle træsveller Felix tidligere havde rundt om terrassen, anvendt kantblokke. En korrekt kantsikring medvirker til at fliserne ikke skrider ud og at bæreevnen bevares ved kanten. Kantsikringens opgave er altså at holde sammen på terrassen, således at fliserne med tiden ikke bliver skubbet fra hinanden. For at opnå en sikker og stabil kantsikring, sættes det første skifte af kantsten i jordfugtig beton, eller der kan støbes en rende med beton, hvori blokkene sættes. I Felix Smiths have har vi anvendt IBF Holmegaard Makro Kantblokke med lige kant i målene 21 x 42 x 14 cm og i farven sort. Kanten opbygges med blokkene, der placeres i et forbandt mønster. Mellem hvert skifte anvendes IBF Betonlim. Vær opmærksom på at limen ikke skal kunne ses på den færdige mur, så læg ikke limen helt ud til kanten.

Når terrassen er opbygget skal der til slut anvendes IBF fugesand, som hældes ovenpå de nylagte fliser og fejes diagonalt ned i fugerne. Fugesandet er en vigtig del af terrassekonstruktionen, og udgør 1/3 af hele belægningens styrke. Se mere om hvordan, du anvender IBF Fugesand lige her:Et spejlbassin giver liv til terrassen

Hos Felix Smith har vi desuden etableret et spejlbassin på den forhøjede terrasse. Med vand i bassinet kan træerne spejle sig i overfladen og det kan føles som at sidde ved en lille skovsø. Til projektet er anvendt et IBF Spejlbassin i 140 x 180 cm.

Det er ikke svært at etablere et spejlbassin – så længe du forbereder dig godt. Et IBF spejlbassin skal sættes på et fast og bæredygtigt underlag. I princippet skal du etablere et bærelag af stabilgrus – akkurat som beskrevet ovenfor ved lægning af fliser på terrassen. Blot skal det – ud over at være plant – også være fuldstændig vandret i begge retninger. 

Højden afstemmes med flisernes overflade. Du kan lægge fliser op til siderne af bassinet eller pynte af med for eksempel granitskærver. For at optimere effekten af ”spejlet” kan du vælge en placering, hvor beplantning kan spejle sig i vandet – eller sætte lidt spændende nye planter i nærheden af bassinet. Men du kan også sagtens nyde spejlbilledet af drivende skyer på sommerhimlen.


Se mere om spejlbassinet og øvrige størrelser HER.


Nye fliser på en gammel terrasse

På hovedterrassen og familiens udendørs spiseplads har Felix fået udskiftet de gamle fliser med nye IBF SquareLine fliser i 50 x 50 cm i grå med tilhørende kopsten i 10 x 10 cm i sort/antracit.

Felix' terrasse


Alt hvad du skal være opmærksom på, når du udskifter fliser på din gamle terrasse, har vi samlet i videoen her, hvor Kim Falkenberg fra IBF gennemgår processen trin-for-trin:En havesti med trædefliser

Som markering af en lille sti har vi lagt trædefliser hen til Felix’ tørrestativ. Til projektet har vi anvendt IBF Bordurfliser 30 x 60 cm i grå og IBF Fliser 40 x 40 cm i grå.


Sådan_laver_du_en_havsti

Når du skal lave en havesti med trædefliser anvendes en spade eller en skovl til at løfte jorden af. Læg evt. først flisen, hvor du gerne vil have den, og markér flisens omrids med spaden. Anvend afretningssand så det sikres, at underlaget er helt jævnt og læg herefter flisen ned ovenpå afretningssandet. Stamp flisen med en brolæggerjomfu – husk, at have et bræt eller lignende mellem flisen og brolæggerjomfruen.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...