Blogindlæg af Maria Lundvald: De små opgaver i september

Vi har haft en skøn sensommer i Danmark og nu skifter haverne langsomt farve. De gyldne toner kommer frem og det er meget smukt.

Lige nu nyder vi de sidste sensommer timer på vores terrasse. Selv om det er lidt køligt, kan man jo bare tage en striktrøje på og et tæppe over benene, ik? Det gør vi i hvert fald, for der er stadigvæk mange gode oplevelser ude i vores have.

Man kan godt blive stresset over alle de ting der skal gøres udenfor lige nu. Men det er så vigtigt at man ikke stresser lige nu. Især hvis man er ny i sin have, så kan det virke rimeligt uoverskueligt. Jeg husker nemlig selv tydeligt, da jeg var ung og jeg stod i min første gårdhave – jeg vidste ikke hvor jeg skal starte eller slutte! Det har heldigvis ændret sig og alle starter jo et sted.

Derfor – gør det nemt for dig selv

Høst alt hvad der kan spises lige nu
Vi høster selv lige nu vindruer, tomater og friske krydderurter som aldrig før og samler æg.

Gør terrassen klar til efteråret der kommer
Få fejet terrassen grundigt og plant dine krukker til med fx. lyng, pyntekål og vinter-asters.

Lav en plan
Sæt dig med en kop kaffe og tænk over hvad der fungerede i denne sæson. Er der noget du bør ændre?

Plant forårsløg
Der findes så mange skønne løg og du bliver med garanti lidt mere lykkelig – når det pibler op med friske blomster af den brune jord til foråret.

Mal hegn, stolper og træ-drivhus lige nu
Det er ved at være sidste udkald for at male udenfor – så beslut dig om du skal nå det i år.

Ukrudt – få det væk!
Er der noget, der breder sig, så er det ukrudt. Så derfor fjern alt det ukrudt du magter.

Pyt – husk at sige pyt!
Der er så meget man gerne vil nå, så derfor husk at sige pyt når du ikke når det hele.

Husk at haven løber ingen steder og den tåler ret meget. Den skal nok blive fin til foråret igen, hvis du ikke når at gøre den efterårsklar. Det gælder om at få gode stunder ude i haven, – altså nyde sin have. Faktisk er det derfor vi kalder vores have for Livsnyderhaven, fordi man skal huske at nyde haven.

Vi er lige nu ved at lave en ny haveplan, da vi udvider vores terrasse i de kommende måneder. Jeg har nemlig selv sat mig ned og tænkt på hvad der fungerer og hvilke nye behov vi har i dag. Det er jo sundt at ryste posen og få sin have til at tilpasse sig sine nye behov.

Nok endnu mere sundt er det nok at sige – PYT.

Blogger Maria Lundvald fortæller om sig selv “Jeg er en 45 årige haveentusiast som leger i min have, elsker mine mange haverum, har 5 høns, en masse stauder, roser, et 29 m2 stort orangeri, en havedam med fisk og det hele sker på en almindelig villavej”.

Du kan følge med Maria Lundvalds haveunivers på livsnyderhaven.dk og på hendes Instagramprofil @Livsnyderhaven, hvor hun har 132.000 følgere.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...