arkitektens_charmerende_have

Se arkitektens charmerende byhave

Bor du på en villavej med en mindre baghave, kan det være svært at skabe oaser og charmerende grønne kroge til morgenkaffen. Men i Åbyhøj, lidt uden for Aarhus, bor landskabsarkitekt Tina Seerup Olesen, som har formået at give den lille byhave liv med trædefliser, smalle havestier og masser af vilde grønne planter.

Læs også: TEMA: DE “VILDE” HAVER

Bordurfliserne fungerer som trædesten

I landskabsarkitektens have, der hovedsageligt er sammensat af betonfliser, røde lerkrukker og grønne vilde planter, er de sienafarvede Bordurfliser retningsgivere, og giver allerede langs husets facade tegn til, at der er mere i vente i baghaven.

Langs husets facade er Bordurfliserne anlagt i to spor inden de smelter sammen med havestierne på husets sider.
Bordurfliserne er anlagt med et mellemrum, så havestien får grønt liv.

Fra husets front er der på hver af husets sider to smalle havestier, der inviterer indenfor i den private baghave. Til havestierne er der ligeledes anvendt sienafarvede Bordurfliser, som er anlagt med et større mellemrum end normalt. Mellemrummet tillader havens græsstrå at spire op mellem fliserne og giver liv og farve til stien. Ved større regnskyld, som havens lerede jord ikke kan nå at opsluge med det samme, bliver fliserne omdannet til trædesten, der bringer en heldig gæst tørskoet om til haven.

Græs og beton smelter sammen og komplimenterer hinanden godt.

Velkommen i haven

Her behøver ikke være så firkantet og trimmet. Store, tætte træer og buske giver en junglelignende stemning, så det kan være svært at forstille sig, at man befinder sig på en villavej med naboen lige ved siden af. I krukker og en gammel blikspand er plantet urter og krydderier, og med de to træterrasser bliver haven delt op i mindre sektioner, der giver én lyst til at finde et spot og slå sig ned.

De to terrasser deler haven op i mindre rum.
Langs den gulteglede husmor har Tina placeret en bænk, der fungerer både som siddeplads med mulighed for at fange solens stråler, men også har plads til store og små planter.
Bænken bruges også til omplantning af små skud.

Anderledes anvendelse af Bordurflisen

Også foran huset, i indkørslen, har Tina valgt at Bordurfliserne skal smelte sammen med græsset. Fliserne er anlagt i forlængelse af hinanden, og indkørslen er derfor næsten ligeså bred som det arkitekttegnede 60’er hus.

I indkørslen matcher de sienafarvede Bordurfliser husets gule tegl.

I indkørslen er der, ligesom på havestierne langs husets sider, et mellemrum mellem fliserne, der giver en smuk og anderledes belægning, som tilmed tillader regnvand at nedsive og vande havens bed.

Havens udvalg af planter og blomster virker tilfældigt, men det er et bevidst valg, der giver charme og personlighed til husets omgivelser.

Tina har valgt betonfliser i indkørselen, fordi betonen er nem at arbejde med og er et bæredygtigt valg, der holder i en lang årrække. Og når den skal udskiftes, kan den genanvendes til flere formål. Betonfliserne er sammensat med gamle chaussésten, hvilket giver et rustikt, autentisk look.

Helt op til carporten er fliserne anlagt med almindelig fugebredde, så belægningen uden for porten er helt tæt.

Vi var på besøg hos

Tina Seerup Olesen

Urban designer og indehaver af TSO Studio, en tegnestue, der designer store og små projekter til byrummet.

For mere info kontakt Tina på tso@tsostudio.dk

Få mere at vide om Bordurflisen

Bordurflisen er en betonflise fra IBF med affasede kanter og et aflangt format. Se mere om flisen her, og find din nærmeste forhandler.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...