Guide: Sådan udskifter du gamle fliser med nye

Er fliserne på din terrasse gamle og triste, viser vi her, hvordan du udskifter dine nuværende fliser med nye. En ny terrasse med en flot belægning kan danne grobund for sommerens fester eller familiemiddag i det fri, og kan derfor være en god investering til sommersæsonen.

Nye fliser på en gammel terrasse kan give helt nyt liv til familiens udendørs samvær.

Følg med i videoen hvor Kim fra IBF viser, hvordan du udskifter dine gamle fliser på terrassen med nye. Mangler du inspiration til vælge nye fliser, så kan du finde hele produktoversigten HER.

Se video: Sådan udskifter du de gamle fliser med nye

Det skal du bruge:

Skovl
Nye fliser (i mindst samme tykkelse som de gamle)
Vatterpas
Tommestok
Ledere (fx gamle vandrør eller stålprofiler)
Afretningsgrus
Retskinne eller et lige bræt
Asfaltrager
IBF fugesand
Kost
Jordfugtig beton til evt. reparation af kanter
Brolæggerjomfru (en kopstang)

Vejledning trin for trin

Trin 1: Tjek terrassens stand for at vurdere bundopbygningen

Inden du fjerner de gamle fliser, er det vigtigt først at vurdere, om du har en god bundopbygning. Det gøres ved at se på de nuværende fliser. Ligger de jævnt, og er belægningen uden lunker (uønskede fordybninger) og sætninger? Så betyder det, at du har en god og korrekt bundopbygning, og kan blot følge denne vejledning for udskiftning af fliserne. Men er belægningen på din gamle terrasse ujævn, er du nødt til at starte helt forfra med korrekt bundopbygning. Til dette kan du finde en vejledning HER.

Inden du går i gang skal du også være opmærksom på at der er lavet en ordentlig kantsikring, så fliserne ikke skrider ud. Er der ikke det, kan du se i videoen, hvordan siderne kan sikres med jordfugtig beton. Alternativt kan du også bruge kantblokke til at lave en god stabil kant rundt om terrassen. Vær også opmærksom på, at de nye fliser, du vil ligge på din gamle terrasse minimum har samme højde, som de gamle, så de er højere end græssets overflade. Der skal også være et fald på terrassen, så vandet ikke bliver liggende efter et regnskyl. Find vatterpasset og tommestokken og tjek, at der er et fald på 1,5 cm pr. løbende meter.

Trin 2: Fjern de gamle fliser

Er alle forudsætningerne fra trin 1 i orden, kan du nu fjerne de gamle fliser ved at grave dem op med en skovl. Vær forsigtig når du løfter fliserne væk fra terrassen, og skån ryggen ved at gå ned i hug og brug lårmusklerne til at skubbe dig op.

Trin 3: Fjern gammelt fugesand og ukrudt

Når alle de gamle fliser er væk, skal du huske at fjerne ukrudt, så frøene ikke også kommer til at spire under den nye terrasse. Brug en asfaltrager, til at fjerne ukrudtet og gammelt fugesand.

Trin 4: Læg ny afretningsgrus over opbygningen

Læg først mindst to ledere ned i bundopbygningen, som sikrer højden. Som ledere kan du bruge et stålprofil eller et gammelt vandrør. Strøg nu afretningsgrus hen over overfladen og brug efterfølgende en retskinne til at sikre dig, at afretningsgruset bliver jævnt fordelt.
Når der er rettet af, fjernes lederne og der lægges afretningssand i ledernes hulrum. Brug en asfaltrager til at få fylde sporene efter lederne med afretningsgrus.

Trin 5: Læg de nye fliser

Nu er du klar til at lægge de nye fliser. Husk at der skal være en fuge på 2-5 mm mellem hver flise.

Trin 6: Strøg IBF fugesand over fliserne

Åben posen med fugesand og strø det over fliserne. Fej fugesandet diagonalt ned i fugerne, og sørg for at alle fugerne er helt fyldte.

Trin 7: Reparer kanten hvor det er nødvendigt

Hvis du i trin 1 konstaterede, at kantsikringen ikke var optimal, er det nu tid til at reparere den, der hvor det er nødvendigt. Bland jordfugtig beton i en spand, og brug en murerske til at fordele betonen langs kanten.

Trin 8: Stød fliserne med en brolæggerjomfru

Før din nye terrasse er helt færdig, skal alle fliserne stødes med en såkaldt brolæggerjomfru, der støder fliserne til rette i afrettersandet. Når det er gjort, kan du nyde din nye terrasse.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...