Guide: Sådan laver du selv højbede med kantblokke

Med højbede får du mulighed for selv at skabe rammerne i din have. Brug dem som permanente opdelinger i haven og skab hyggekroge til eftermiddagskaffen i solen eller en privat stund med en god bog. Du kan også se højbedene som et farverigt indslag til din ellers simple have, og plante alt fra smukke stauder til eksotiske græsser.

Højbede er en oplagt mulighed for dig, der bare drømmer om en have med så lidt vedligeholdelse som muligt, men alligevel savner liv og farver fra blomster og planter. Vi viser her, hvordan du nemt selv kan opbygge dit eget højbed med IBF kantblokke. Følg med i videoen, hvor Søren Gleerup fra RCI viser, hvordan du gør og guider dig i, hvad du skal være opmærksom på.

Det skal du bruge:

(Tag listen med i dit lokale byggemarked)

Kantblokke afhængig af hvor stort dit bed skal være. Gør det nemmere for dig selv, og planlæg højbedets mål efter kantblokkens modulmål (14 x 21 x 14 cm)
Fiberdug
Universal betonklæber
Muldjord
Vatterpas
Hjælpesnore til at placere blokke lige
Evt. murpap

Om kantblokken

Kantblokken, som bruges til at opbygge højbedet, er en specialsten indenfor IBF Holmegaardsten. Den velkendte belægningssten, der også går under navnet Herregårdssten, er Danmarks mest anvendte belægningssten. Måske er det allerede Holmegaardsten / Herregårdssten, du har på din terrasse? Så vil højbedet passe perfekt sammen med din øvrige belægning. Holmegaardsten kantblokke er med en højde på 14 cm mindst dobbelt så høje som normalstenen, der findes i 5,5 og 7 cms tykkelse, og er beregnet som belægning på henholdsvis terrasser og indkørsler. Kantblokken er 14 cm bred og 21 cm lang. Husk, at belægningssten og fliser altid angives i modulmål. Det betyder, at der er medregnet en fugebredde i angivelsen af mål. Fugebredden, der skal være mellem 2 – 5 mm, er også vigtig at huske, når du opbygger højbedet. Du kan bestille IBF kantblokke i dit nærmeste byggemarked eller tømmerhandel, og få dem leveret på din adresse.

Se video: Sådan laver du selv højbede med kantblokke

Vejledning trin for trin

Trin 1: Vælg et godt underlag

Det er vigtigt at have et godt underlag, hvorpå du vil opbygge dit højbed. Vi anbefaler derfor, at du bygger det ovenpå en eksisternede belægning. Kantblokke er med deres vægt, med til at sørge for at stenene bliver hvor de skal, og der skal derfor ikke bruges lim mellem blokkene. Start med at tegne omridset af muren op med kridt eller tusch ud fra de mål, du har beregnet til dit bed.

Trin 2: Læg første skifte

Placer kantblokkene efter dine streger, og tjek at de er vandrette på tværs af muren ved at bruge et vatterpas. Er det ikke tilfældet, kan du bruge små stykker murpap under kantblokkene. På den måde sikrer du, at højbedets kant bliver helt lodret. Tjek også om bedets langside er helt lige. Når du placerer kantblokkene, skal der være et mellemrum ved hver sten på 2-5 mm.

Trin 3: Læg næste skifte

Bind en snor om to kantblokke, du placerer i hvert sit hjørne på en langside, og brug snoren til at placere de mellemliggende sten helt lige. Således stabler du næste lag af kantblokke i højbedet. Kontrollér jævnligt, at højbedets sider er i vatter.

Trin 4: Læg fiberdugen i bedet

Før du lægger det øverste skifte på bede, skal der lægges en fiberdug i. Dugen sikrer, at der holdes styr på muldjorden, men har den fordel, at vandet kan drænes ud. Sørg for at fiberdugen presses godt ud i hjørnerne og klip derefter dugen til, så kanterne kan holdes fast mellem næstøverste og øverste skifte.

Trin 5: Lim sidste skifte fast med betonlim

Børst først højbedets overflade fri for småsten og snavs, og læg derefter betonlimen i striber vinkelret på facaden. Vær opmærksom på at limen ikke skal kunne ses, når det sidste skifte er lagt på, så du skal ikke helt ud til kanten. Tryk herefter fiberdug fast, og placer sidste skifte ovenpå limen og fiberdugen.

Trin 6: Fyld højbedet med muldjord

Herefter er højbedet klar til brug, og kan fyldes med almindeligt muldjord. Du kan nu plante, hvad du har lyst til i højbedet, men være opmærksom på at store og kraftige rødder med tiden kan trykke på højbedets sider.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...