Sådan skaber du rammerne for dit uderum

Er du til fliser eller klassiske belægningssten?

Når vi søger udenfor har vi brug for at skabe et uderum, der får os til at føle os godt tilpas. Hvad enten det er en terrasse, en gårdhave eller husets indgangsparti. Store fliser giver først og fremmest et roligt og enkelt udtryk og giver spændende visuelle muligheder. Men den originale belægningssten som Holmegaardsten er nu også et godt valg…

Vælg fliser og leg med uderummets materialesammensætning

Hvad er en flise?

Opslag i IBF-ordbogen > Fliser er som hovedregel belægningsprodukter i formatet 30 x 30 cm og opefter. Der er selvfølgelig ingen regel uden undtagelse, for du kan faktisk også få IBF fliser i formatet 15×15 og 20×20 cm. Men i store træk karakteriseres belægningsprodukter, der er større end 30×30 cm som fliser. IBF Fliser fremstilles desuden med 2-lagsbeton, hvilket gør belægningens overflade smuk og ensartet at se på.

Vælger du fliser får du store rolige overflader i beton. Fliser er derfor et godt valg, hvis du vil fokusere på legen med materialesammensætningen for at give uderummet liv. Vælg f.eks. en kombinationen mellem beton og træ, hvor du mixer varme og kolde materialer. Her kan du f.eks lade flisernes rå, kolde betonoverflade spille sammen med havemøbler eller måske blot en bænk i træ, og tilsætte grønne planter for at gøre uderummet lettere og friskt. Du kan også lade betonfliserne stå i kontrast til en gylden husmur med teglsten i varme nuancer for et spil i uderummet mellem varme og kolde materialer.

FÅ INSPIRATION: Se oversigt over fliser

Ønsker du derimod et mere industrielt udseende til uderummet, kan du f.eks. sammensætte fliserne med et spejlbassin eller en kantsikring i rustent jern og vælge havemøbler i sort stål for at understrege et råt, moderne udtryk.

Et mix af formater

Er du vild med flisernes fine overflade, men vil alligevel gerne have en belægning med mere spil og liv? Så kan du sammensætte fliser i flere forskellige formater. Mix f.eks. kvadratiske fliser med rektangulære for en personlig belægning. Når nu du er i gang, kan du også overveje en kombination af fliser i flere farver. Kombiner f.eks. grå og antracit fliser, men vær opmærksom på at vælge fliser med samme overflade og samme fas, for stadig at opretholde et ensartet udtryk på belægningen.

Hvad er en fas?

Opslag i IBF-ordbogen > Flisens fas er et udtryk for kanten på flisen og kan enten været afrundet eller skarpkantet.

FÅ INSPIRATION: Se størrelsesvarianter på IBF fliser

Vælg belægningssten og opnå en charmerende klassisk belægning

Hvad er en belægningssten?

Opslag i IBF-ordbogen > Belægningssten er som hovedregel rektangulære belægningsprodukter, der er mindre i formatet end 30 x 30 cm. De klassiske belægningssten som IBF Holmegaardsten og IBF Bondesten findes i 14×21 cm. Igen er der ingen regel uden undtagelse, for du kan faktisk godt få den klassiske Holmegaardsten som en kvadratisk belægningssten i formatet 28×28 cm.

Belægningssten er til dig, der ønsker en klassisk rustik belægning med mulighed for at vælge mellem et stort antal farvevarianter. Her er alle sluser åbne for at lave noget, der passer lige præcis til dit uderum, da belægningssten kan anvendes til at lave cirkler, buer eller små snoede gangstier.

Sådan gør du…

Se filmen “Tips og tricks til lægning af sten og fliser” – det behøver nemlig slet ikke være så svært at lægge din egen terrasse. 

Inden du går i gang, så husk:

  • Bestil stabilgrus og afretningsgrus
  • Tjek din ”værktøjskasse” – har du nu også, det du skal bruge 
  • Evt. leje af pladevibrator, skæremaskine eller stenklipper
  • Følg varens vejledninger og anvisninger for korrekt anvendelse
  • Kontroller at de leverede varer er i orden inden ibrugtagning 

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...