Dorthe Kvist: Sådan får du ungerne med i haven

Har du børn, er et af mine bedste havetips, at indrette haven efter dem for så er der en stor chance for, at I får en rigtig god tid sammen derude. Og er den rigtig sjov, haven altså, ja så får du som en ekstra bonus, en masse tid til dig selv, for når poderne har det sjovt, er der mere tid til, at du kan dyrke dine egne sysler.

En børnevenlig have behøver ikke betyde rutchebaner og legetårn

Mange tror fejlagtigt, at en børnevenlig have er en stor firkant af en græsplæne med et kæmpe legetårn i det ene hjørne. Men den gode nyhed er, at børn ikke nødvendigvis behøver store skrumler af legetårne og rutchebaner for at more sig. Heldigvis kan de have det vældigt sjovt med ting, der er dejlige at se på for voksen øjne. Det kan være hemmelige stier at liste væk på, buske at gemme sig i, bede at løbe rundt om, vand at pjaske med, eller store sten at sidde på som bliver varmet op af solen på en drilsk forårsdag. Men også krogede træer at klatre i og lidt sand, vand og mudder, er et stort hit i børnenes have.

Dyr i haven er et hit

Heldigvis byder naturen også på masser af mirakler helt af sig selv, det kan være den saglige summen af insekter over bedene med krydderurter, eller de flaksende flokke af sommerfugle i sommerfuglebusken. Husdyr i haven, kan jeg ikke anbefale nok, kaglende høns der lægger æg i brune og grønne farver, en kat der dovent slikker sol i kanten af køkkenhaven, hunde, kaniner eller ænder, er kilde til stor underholdning og morskab for børn. Gider du ikke selv at holde dyr, så gør haven attraktiv for dem der kommer af sig selv. Fugle, insekter, kryb og kravl, er nemlig også glimrende underholdning for børn i mange aldre, og det kan du gøre med smukke insektvenlige planter, kvasbunker til pindsvinet, og et fad med vand til insekter og fugle. Det er også en god idé at sætte en egern automat op i et træ, der kan ses fra vinduet i køkkenet, fyld op med nødder og nyd forestillingen, når egernet kommer hoppende og snupper nødder fra automaten.

Læs også: SÅDAN BYGGER DU ET INSEKTHOTEL

Baked beans og havens grøntsager

Bål er godt, for både store og små mennesker, og de fleste børn kan pacificeres i timevis med et par lange pinde, en pose skumfiduser og et godt bål. Hjemme hos mig kommer den store gryde frem over vores bonfire, og så bliver der lavet cowboymad, gerne hen på sensommeren. Baked beans, tomater, lidt chorizopølse, og havens grøntsager. Der er næsten ikke noget der smager bedre, og absolut intet slår stoltheden når ungerne selv har kokkeriet og sagde jeg, at det også hjælper på stort set alle former for kræsenhed, når ungerne selv har været chef for gryden. Det samme kan man sige, når børnene selv har oplevet det mirakel at putte et frø i jorden og senere kan trække farligt flotte gulerødder op af den sorte muld og spise dem knasende friske. Hjemmedyrkede sager er i den grad noget, der hjælper på alle former for kræsenhed.

Friske hjemmedyrkede grøntsager

Hjemmedyrkning giver street credit i børnehaven

Giv ungerne en lille firkant hvor de selv kan stikke frø i jorden, og lad dem gå bananas i vild og skøn uorden, det vigtige er at du ikke presser dem, til enten at vælge dine yndlingsfarver eller så i lige rækker, hvis de foretrækker uorden og husk ikke at tvinge poderne til at luge vande og ordne haven, hvis de ikke gider. Det skal være sjovt, ikke en irriterende pligt. Prøv at dyrke lilla bønner, pinkfarvede kartofler, stribede rødbeder og skægge blomster der kan pynte i saftevands cocktails, på salater og hjemmebagte kager, for sjove grøntsager i madpakken giver street credit i børnehaven. Sådan får du ungerne med i haven.

JA TAK, jeg vil gerne modtage blogindlæg, interviews og andet spændende inspiration direkte i min indbakke.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...