Biolog Vicky Knudsen: “Med lidt dovenskab, kan du faktisk skabe gode forhold for insekterne…”

En lidt kold, men solrig forårsdag, mødte vi den sprudlende biolog Vicky Knudsen, i en vild have ved Fårevejle. Vi fik en “lille snak” om, hvordan vi kan få mere vild natur ind i vores haver. Et emne hun i høj grad brænder for. For vores vilde natur står desværre lige nu overfor en alvorlig trussel. De danske sommerfugle og insekter mangler mad og steder at yngle. 

I filmen kommer Vicky med nogle gode bud på, hvad vi kan gøre – og måske netop ikke skal gøre for at hjælpe…

At finde liv i haven, denne råkolde marts-dag, var absolut ikke noget problem for Vicky. Med hunden Bowie-Jett som ivrig tilskuer, tjekkede Vicky lige om slavemyren var vågnet fra sit vinterhi, kommenterede Dompappen i træet og Spætten i det fjerne. Vi var ikke i tvivl om, var det ikke for Vickys tilstedeværelse, så havde vi aldrig registreret havens liv – lige så intens og nærværende.

Anvend kun hjemmehørende arter, når du anlægger vilde blomsterbede

Hvis din vilde have ikke har hjemmehørende arter, så tilgodeser du ikke arternes afkom. Sommerfuglens larver kan nemlig ikke spise og dermed overleve på udenlandske arter. Derfor er Dansk Vildeng en genial blanding. I foråret 2021 forærede IBF i øvrigt alle, der bestilte betonprodukter, et brev med blomsterfrø – og håbede på den måde, vi kunne sætte gang i en masse skønne vilde haver.

Dansk Vildeng blomsterblanding er nøje udvalg af Vicky – og den indeholder udelukkende hjemmehørende arter.

Sådan sår du dine vilde blomsterfrø

Det er super nemt at så vilde blomsterfrø. Følg nedenstående vejledning – så får du veltilfredse bier og sommerfugle i din have.

1. Vælg et lysåbent sted i haven, dvs. hvor der er rigelig sol og ingen bygninger eller træer til at skygge.

2. Skræl græsset og det øverste jordlag af. 10-20 cm. jord af.

3. Løsn jorden og bland den med sand og grus for at udpine jorden – det er især vigtigt, hvis du bor på Sjælland, hvor jorden er mere leret og muldrig. Sand og grus kan du købe i dit lokale byggemarked.

4. Opbland blomsterfrøene i noget sand, så de er nemmere at udså, og spred dem ud på jordstykket. Riv lidt i jorden for at dække frøene til og vand området efterfølgende. Derefter er det bare at vente på, at frøene spirer.

Anlæg en gangsti og lad græsset stå

Så snart du lader græsset stå uberørt hen, vil du allerede efter kort tid opleve, at det pibler frem med naturens egne vilde blomster. Alle blomster, som netop de danske insekter har rigtig stor gavn af. Vrænger du dig lidt ved tanken om bare at lade græsset stå, da det hurtigt kan få haven haven til at se lidt forsømt ud, kan du også vælge at indrette et lille område i haven med en snoet gangsti. På den måde vil det virke lidt mere organiseret.

Med trædefliser kan du anlægge en havesti, der markerer en gang rundt i haven og baner vej, så haven aktivt kan nydes til hyggelige eftermiddagstimer eller en kop kaffe til aftensolen. Lad havestien ende ved et udvalgt område, hvor du har valgt at holde græsset slået.

Som trædefliser kan du anvende IBF Soldaterfliser eller Bordurfliser, der begge findes i et aflangt format. Du kan også anvende vores nye Runde fliser, som helt sikkert vil give din have sit helt eget personlige præg.

Så dine frø i plantekummer eller krukker

Det er super nemt at så dine vilde blomsterfrø i plantekummer og krukker. Det kan være en fordel at anvende store kummer – da de nemmere kan holde på vandet. Til frøblandingen Dansk Vildeng skal du anvende en sandet jord. Planter du i løbet af foråret eller tidlig sommer, så skal du huske at vande ofte. Ellers er det en god idé at så dine frø i sensommeren. Du kan også nemt lave et miks af vilde blomsterbede og krydderurter.

IBF Nordicserien plantekummer fås i grå og sort/antracit.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...