
Miljø
Vi er bevidste om vores aftryk lokalt og globalt. Bliv klogere på hvad vi gør, for at tage et aktivt skridt mod en bedre fremtid.
Vores målsætning
Konkrete tiltag
For at nå vores målsætning har vi allerede implementeret en række konkrete tiltag som en integreret del af den daglige drift.
> Reduktion af CO2 aftryk på minimum 50% i forhold til 2021 emission
Med IBF Eco2 har vi udviklet en ny produktlinje, som vil reducere CO2 aftrykket på produktion af beton med minimum 50% i forhold til 2021 emission. Det kan vi kun gøre, fordi vi samarbejder med de førende indenfor materialeteknologi. Se aktuel case.
> Genbrug af vand
Vand fra rengøring af betonkanoner renses og genbruges i ny fabriksbeton.
> Solcelleenergi
På flere af IBF’s fabrikker er der installeret solceller på tagene. Indtil nu har vi produceret 1 mill. Kwh og er i gang med at udvide med solcelleanlæg på samtlige lokationer i Danmark.
> Opvarmning med biobrændsel
Til opvarmning af flere produktionsbygninger og kontorfaciliteter anvendes biobrændsel.
> Eltrucks
Dieseltrucks udskiftes løbende med eltrucks overalt på vores produktionsenheder.
> Returbeton bliver til siloklodser
Fabriksbeton der kommer retur fra byggepladsen udstøbes i forme og bliver til nye IBF siloklodser.
Del af en aktiv branche
For uden vores interne ansvar, bidrager vi til et samlet løft i hele branchen gennem Dansk Beton. Foreningen har med samling af mere end 50 centrale aktører, heriblandt IBF, fremsat initiativet Bæredygtig Beton. Initiativet tager udgangspunkt i at skabe en fremtid, hvor CO2-aftrykket fra betonbyggeri er 40-50 procent lavere end i dag. Mere præcist hedder fremtiden 2030, og forbedringen skal ske uden at gå på kompromis med kvalitet, komfort og økonomi.
Initiativet tager udgangspunkt i 35 konkrete tiltag, der i løbet af de næste 10 år skal opfylde det ambitiøse mål om at halvere CO2-udledningen fra betonbyggerier.
De konkrete tiltag er fordelt på fem spor og fremlagt i Dansk Betons roadmap mod 2030.
På branchens vegne forklarer direktør for Dansk Beton, Dorthe Mathiesen, i en podcast desuden kort og præcist hvad betonbranchen gør for at blive grønnere.
Partner på forskningsprojekt i samarbejde med Teknologisk Institut
IBF er desuden partner på et 4-årigt forskningsprojekt, CALLISTE, ledet af Teknologisk Institut. Projektet har til mål at udvikle en cement med 50 procent mindre CO2-aftryk end traditionel cement. Forskningsprojektet samler 12 aktører indenfor betonproduktion og forskning.
Vores rolle i projektet er at udvikle betonrecepter og produktionsmetoder for betonvarer som fx belægningsprodukter. Arbejdet skal dokumentere, at de nye cementer, som udvikles i projektet, kan anvendes til produktion i industriel skala.
Læs mere om projektet i Teknologisk Instituts pressemeddelelse her.
Samarbejde med bygherrer og rådgivere om et grønnere aftryk
Foruden vores samarbejde på tværs i branchen, har vi fokus på at skabe bedre gennemsigtighed for vores samarbejdspartnere, bygherrer, rådgivere og kunder. Det gør vi bl.a. ved at
> Finansiere og deltage i dansk og europæisk standardiseringsarbejde,
IBF deltager både direkte og via branchearbejde i Dansk Beton i udarbejdelsen af standarder.
S472 - Dansk
S328 - Dansk
TC178/WG1 Europæisk
TC165/WG9 Europæisk
> Udarbejde EPD'er (miljøvaredeklarationer). IBF har investeret i software til at udvikle produkt- og projektspecifikke EPD'er, så det er muligt f.eks. at få overblik over det enkelte produkts CO2-aftryk.
Investeringer i innovation
Vi udvikler løbende på løsninger, der kan håndtere de klimaforandringer, som allerede påvirker vores dagligdag. Ligeledes integrerer vi teknologier og processer, der kan optimere eller påvirke klimaet positivt og reducere ressourceforbruget.
Eksempler herpå er:
> Anvendelse af genbrugsbeton i nye produkter
> Udvikling af permeable belægninger, der kan håndtere større regnmængder
> Udvikling af recepter og permeable afløbsprodukter til nedsivning af regnvand
> Integration af teknologien NOxOFF på belægninger og tagsten
Konkrete projekter
Ovenstående eksempler har allerede dannet grundlag for etablering af lokale projekter. Vi har derudover været samarbejdspartner på følgende projekter:
> 70 stk. betonrør uden cement på villavej i Viby ved Aarhus
Som de første i Danmark har vi anlagt betonrør helt uden cement. Hen over sommeren 2022 - blev der på en en villavej i Viby ved Aarhus - installeret 70 betonrør. Det er Aarhus Vand der er bygherre og Arkil, der har stået for anlægsopgaven.

> Skolesti af genbrugsbeton
Ved Lisbjerg Skole har vi leveret fortovsfliser produceret af genbrugsbeton. Skolestien er 500 meter lang, og giver børnene et stærkt og mere bæredygtigt underlag, som holder mange år ud i fremtiden. Ved at bruge genbrugsbeton i fliser undgår vi bl.a. at anvende grus, som forventes at blive en knap ressource i fremtiden. Genbrug af beton øger desuden i væsentligt omfang betonens evne til at optage den CO2, der tidligere er blevet frigjort.





