Hvorfor er fugesand så vigtigt?

Hvis du skal have ny terrasse eller indkørsel, er valget af belægningssten eller fliser selvfølgelig det vigtigste – og sjoveste at udvælge. Men faktisk kan du få en langt stærkere belægning, hvis du husker også at købe en standardiseret (DS 1136) fugesand. Læs med, og se hvad du får ud af at købe det rigtige fugemateriale til din belægning – og hvad du kan risikere, hvis du bruger strandsand.

Læs også: 10 TERRASSER DU KAN FÅ INSPIRATION FRA

Hvad er fugesand?

Fugesand er det materiale, som fugerne mellem dine nye fliser eller belægningssten skal fyldes med. Efter dine nye sten eller fliser er lagt, hældes fugesandet over den nye belægning og fejes ned i fugerne med en kost. IBF Fugesand består af sandkorn, der er sammensat af 0-4 mm ovntørret kvartssand – og netop denne sammensætning af sandkornenes størrelse, er med til at give en stærk belægning. Når fugesandet har den rette sammensætning af sandkorn, får fugen en tættere og stærkere struktur, som sikrer minimal gennemsivning af regnvand. Fugen bliver derfor en stærk forbindelse mellem fliserne, hvilket resulterer i mindre kørespor og færre ujævnheder i belægningen.

Se filmen: Sådan bruger du fugesand

Belægningens styrke ligger i fugen

Forbindelsen mellem fliserne betyder altså, at trykket, der lægges på den enkelte flise, fx når du kører over belægningen i en bil, bliver overført til den næste uden komplikationer. Faktisk udgør fugerne 1/3 af belægningens samlede styrke. Så der er god grund til at vælge det rigtige fugesand til din nye terrasse eller indkørsel, hvis du vil give de bedste vilkår for at den skal holde – og holde sig pæn – i mange år.

Hvorfor kan strandsand ikke anvendes som fugesand?

Flere anvender strandsand som fugesand. Men strandsandets struktur er meget fint og enskornet, og har ikke samme kombination af sandkorn som IBF Fugesand. Derfor kan regnvand trænge gennem sandet og på sigt ødelægge fugerne og afretningslaget. Er fugerne skrøbelige, kan kræfterne mellem fliserne ikke overføres optimalt, og belægningens samlede styrke mindskes. Du kan desuden risikere, at belægningen bliver ujævn, eller at der kommer kedelige kørespor.

Hold terrassen vedlige med fugesand

Læs også: FIRE HUSMORTIPS TIL EN LÆKKER TERRASSE

Fugesand anvendes typisk, når du får lagt en helt ny belægning, men indarbejder du opfyldningen af fugerne med ny fugesand som en del af forårsrutinerne, er du allerede langt, når det kommer til vedligeholdelse af din terrasse. Når fugerne på din belægning holdes helt fyldte, bevarer terrassen eller indkørslen sin optimale styrke. Også små frø, som kommer flyvende med vinden, har sværere ved at sætte sig fast og danne grobund. Det giver mindre ukrudt og mindre pillearbejde til dig. Er fugerne derimod halvfyldte, er der incitament for et godt ugeneret sted at vokse, f.eks. for små mælkebøttefrø. Når de første forårsstråler viser sig, kan du altså friske terrassen op med IBF Fugesand, og nyde en belægning med mindre ukrudt.

Vil du vide mere?
Du kan læse mere om fugesand lige her, eller finde din nærmeste forhandler her.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...