Tre læggemønstre du kan lave med Holmegaardstenen

En klassiker med variationer: Holmegaardsten, eller Herregårdssten, er uden tvivl Danmarks mest brugte belægningssten. Se tre læggemønstre, der kan forny din terrasse til forårets udendørs hyggestunder.

Måske er det allerede Holmegaardsten du har på din gamle terrasse, eller måske har du bestemt dig for at nu skal det være: terrassen skal friskes op med nye sten. Ligegyldigt hvad, viser vi her de muligheder du får med belægningsstenen, der aldrig går af mode.

Se video: SÅDAN LÆGGER DU HOLMEGAARDSTEN I ET TRADITIONELT MØNSTER

Hvad er Holmegaardsten?

Holmegaardstenen, der flere steder også går under navnet Herregårdssten, er en belægningssten med såkaldte slåede kanter. Belægningsstenens kanter er altså rå og rustikke, hvilket giver et autentisk og mindre minimalistisk udseende til din terrasse. Holmegaardstenen laves i flere formater, men de typiske mål er 14 x 21 cm, hvilket gør stenen håndterlig og nemmere selv at lægge. Du kan finde Holmegaardsten / Herregårdssten i stortset alle byggemarkeder og tømmerhandlere, og mange har endda stenen som en fast lagervare.

Se også de forskellige varianter af Holmegaardsten i BROCHUREN.

Hvad kan du opnå med et alternativt læggemønster?

Det kan være, at du aldrig har skænket læggemønsteret på din terrasse en tanke, men faktisk er læggemønsteret, nøjagtigt som gulvet i dit hus, med til at give dynamik til belægningen. Læggemønsteret kan være retningsgivende, og indbyde gæster til at komme nærmere.

Tre læggemønstre du selv kan lægge: Sildebensmønster, kvadratisk mønster og halvforbandt.

Mønster 1: Sildeben

Med dette mønster kan du henlede tankerne på et flot slidebensparketgulv, som har været inspiration til læggemønsteret. Den anvendte Holmegaardsten har formatet 21 x 7 cm. Den første sten placeres i en 45 graders vinkel, hvorefter den efterfølgende sten placeres vinkelret herpå. Holmegaardstenene ”flettes” dermed sammen, hvilket giver en god låsevirkning, som også er optimal, hvis du lægger stenene i indkørslen. Til sildebensmønsteret skal der anvendes 34 Holmegaardsten pr. kvadratmeter.

Mønster 2: Kvadratisk mønster

Det kvadratiske læggemønster har de senere år fået en renæssance. Det kvadratiske mønster kan skabes ved at kombinere to formater Holmegaardsten: den kvadratiske variant i størrelsen 28 x 28 cm cm og normalstenen på 14 x 21 cm. De kvadratiske Holmegaardsten placeres i et kvadrat med tre sten på hver led. ”Båndet” omkring kvadratet udgørs af normalstenene, der placeres efter hinanden. Vælger du dette læggemønster, opnår du en retningsgivende belægning med et traditionelt kvadratisk mønster, som man tidligere har set det på torve. Læggemønsteret er derfor ideelt, hvis du har et større areal, eller en stor terrasse, der skal beklædes med Holmegaardsten.

Mønster 3: Halvforbandt

Det halvforbandte mønster er det mest velkendte, og laves af Holmegaardsten normalsten i 14 x 21 cm. Mønsteret er simpelt at lægge og laves ved at placere stenene forskudt for hinanden. Enden af den første sten, skal altså flugte med midten af nabostenen. Det er mest optimalt at lægge mønsteret på tværs af kørselsretningen, hvis du vil anvende stenene til din indkørsel. Vil du have en mere dynamisk belægning, kan du lægge mønsteret i en 45 graders vinkel ud fra huset. Til det halvforbandte mønster skal anvendes 34 Holmegaardsten normalsten.

DEL

Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Du kunne måske også være interesseret i...