Fra globale til lokale mål
> Globale mål
I 2015 skrev 196 lande under på FN’s store klimaaftale i Paris. Sammen satte de et mål:
Undgå at klodens temperatur stiger mere end 2 grader
Landene forpligtede sig til at dele deres nationale klimahandlingsplaner og fortælle, hvor meget de vil reducere deres udledninger af drivhusgasser. Men det er frivilligt, om de faktisk gør det.
Klodens lande har svært ved at levere resultater i klimakampen. Siden Parisaftalen har de kun leveret 1/3 af de reduktioner, som er nødvendige for at undgå, at temperaturen stiger 2 grader.
> EU's mål
EU har på vegne af Danmark og de andre EU-lande meldt ud, at vi samlet skal sænke udledningen af drivhusgasser med 55 procent i 2030. EU’s klimapolitik handler om at nå det mål. Danmark er helt specifikt sat til at reducere CO2-udledningen med 39% inden 2030 i forhold til 1990.
> Nationale mål
I Danmark har regeringen meldt ambitiøse mål ud, om at vi skal reducere CO2-udledningen med 70% inden 2030 i forhold til udledningen i 1990. Regeringen har nedsat 14 klimapartnerskaber med forskellige brancher i det danske erhvervsliv, som hver især har udarbejdet planer for, hvordan deres branche skal lykkes med at nå målet. På baggrund af disse anbefalinger arbejder de forskellige brancher nu på at omsætte det til deres hverdag. En af disse er betonbranchen.
> Branchemål
På baggrund af beregninger fra Teknologisk Institut har brancheorganisationen Dansk Beton udviklet et roadmap frem mod 2030, som pålægger betonproducenterne at reducere CO2-udledningen med 70% i 2030 i forhold til 2019.
Beregningerne fra Dansk Beton bygger i høj grad på Aalborg Portlands løfte om, at de vil reducere CO2-udledningen fra cementproduktionen med 73% inden 2030. Dette skyldes, at cementen fra Aalborg Portland som bestanddel i betonen, udgør ca. 85% af betons samlede CO2-udledning. Men samtidig er der behov for store indsatser i de enkelte betonvirksomheder. Der skal vi som aktører udvikle nye recepter, nye produkter og investere i bl.a. alternative energikilder og elektrificering af vognparken.
Se Dansk Betons Roadmap fra 2019 Se tillæg til Roadmap fra 2023
> Lokale mål
Vi er klar til at løfte ambitionen om 70% reduktion. Hos IBF har vi lagt en plan for at sikre, at vi lever op til brancheforeningens mål om CO2-reduktioner.
50% CO2-REDUKTION I SCOPE 1* og 2*
Gennem investeringer i varmepumper, solceller, energioptimering i produktionen, udskiftning af dele af vognparken, samt biobrændstoffer vil vi nedbringe CO2-udledningerne med 50% i scope 1 og 2 inden udgangen af 2030.
70% CO2-REDUKTION I SCOPE 3*
Gennem nye typer råvarer, nye produkter, nye recepter og mindre kørsel med råvarer vil vi reducere CO2-udledningerne med 70% i scope 3 inden udgangen af 2030.
Der er allerede store indsatser i gang for at nå de ambitiøse mål. Det kan du læse mere om her.
* Hvad er scope 1, 2 og 3? Scope 1, 2 og 3 er begreber, der anvendes i klimaregnskaber. Scope 1 handler om CO-udledning fra virksomhedens produktion, processer og transport. Scope 2 handler om CO2-udledning fra fjernvarme og elektricitet. Scope 3 handler om CO2-udledning i virksomhedens værdikæde, f.eks. fra udvinding og bearbejdning af råvarer, transport med eksterne vognmænd mm.