Hverdagens miljøindsatser
> Solceller sikrer grøn energi
IBF er en stor koncern med mange produktionsfaciliteter fordelt over hele landet. Det kræver en del energi at holde produktionen i gang. Hvert år bruger vi omkring 20 mio. kWh til produktionen af vores beton, og det forbrug drømmer vi om at kunne dække med grøn energi fra egne solceller. Derfor har vi over de sidste par år investeret i opsætning af solceller på en række af koncernens fabrikker. Vi producerer i øjeblikket tæt på 2 mio. kWh årligt, og vi forventer at sætte flere solcelleanlæg op i fremtiden, så vi kan dække en større andel af vores energiforbrug.> Varmepumper erstatter naturgasfyr
Naturgas har indtil for få år siden været en vigtig varmekilde på vores fabrikker, men vi er nu begyndt at udskifte naturgasfyrene med varmepumper, hvor det er muligt og giver mening. Der er enkelte steder i vores produktion, som kræver, at vi anvender strålevarme for at mindske tørretiden, før betonprodukter og betonelementer kan afformes. I de tilfælde er naturgas fortsat den mest effektive løsning. Men rigtig mange andre steder er det muligt at skifte fra naturgas til varmepumpe, og det er vi i fuld gang med at gøre nu.
> Biobrændsel holder os varme
Adskillige af vores bygninger er opvarmet af biobrændsel. Fordelen ved biobrændsel er, at det er en fornybar varmekilde og i mange tilfælde består biobrændslet af affaldsprodukter, som ellers ville være endt som affald. Selvom forbrændingen af biobrændsel frigiver CO2, absorberer de planter eller træer, der er brugt til biobrændslet også CO2 fra atmosfæren under deres vækstcyklus. Det betyder, at biobrændsel generelt bidrager mindre til CO2-udledningen sammenlignet med ikke-fornybare energikilder.
> Processpildevand genbruges
Betonproduktion kræver betydelige mængder vand. Der tilføres både vand i forbindelse med blandingen af cement, sand, grus og tilsætningsstoffer til beton, under hærdeprocessen for at tilføre fugt og endelig i forbindelse med rensning af betonblandere, pumper og andet udstyr efter brug. Spildevandet fra vask og rengøring af udstyr kan vi imidlertid bruge igen og igen, hvis der etableres effektive anlæg til opsamling af vandet. Det er vi i gang med at gøre på en række fabrikker, hvor vi recirkulerer vandet ind i produktionen, hvor det enten anvendes direkte i ny betonproduktion eller genanvendes til rengøringsformål.
> Overskudsbeton genanvendes
Som i en enhver anden virksomhed er der også spild i vores produktion. Det kan være betonprodukter, der kasseres pga. kosmetiske fejl eller restbeton fra produktionen. Vi sikrer imidlertid, at så lidt beton som muligt går til spilde. Vi har tilladelse til at nedknuse overskudsbeton og brugt beton på en række af vores fabrikker. Den knuste beton genanvendes enten til at støbe siloklodser, der minder om store legoklodser, der kan anvendes til f.eks. at inddele en stor plads i mindre rum. Eller den knuste beton blandes direkte i ny betonproduktion og erstatter således sand og grus i den nye beton. Vi knuser og genanvender omkring 50.000 tons beton årligt.
> Elektrificering af flåden
I løbet af de næste 10 år står vi overfor en gradvis udskiftning af vores flåde af trucks og lastbiler. Vi har allerede skiftet nogle trucks ud med eltrucks, og der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden skal skifte langt flere trucks ud med mere miljøvenlige alternativer. Det varer heller ikke længe, før vi skal i gang med at investere i nye lastbiler, der kører på mere miljøvenlige alternativer end diesel. Det er en stor investering, der venter, og det kræver at infrastrukturen og rækkevidden på lastbilerne bliver bedre, før vi for alvor kan kaste os ud i dette nye eventyr. Vi er imidlertid allerede i gang med at undersøge mulighederne, så vi kan sikre, at vi i fremtiden fortsat kan levere beton til tiden – men med færre CO2-udledninger.