Musicon, Roskilde
-
Belægning
- Nyheder
- Alle belægningssten
- Alle fliser
- Alle eksklusive fliser
- Alle industristen
- Alle støttemure
- Alle kantsten og trin
- Alle trafikprodukter
- Alle øvrige IBF produkter
- Kontakt
-
Videncenter
- Brochurer og prisliste
- Kvalitet og deklarationer
- Udbudstekster
- FAQ - spørgsmål og svar
- Levering
-
Referencer
- IBF Renovationsskjul
- HimmerLand
- IBF RELOW flisen
- Tommy Troelsens Park Vejle
- SIHAAU Fliser
- Klimapark i Vejle
-
Kreative LAR-løsninger
- Port of Aalborg - Eco2 Industristen
- Fliser med genbrugsbeton
- Munkebjerg Park Odense
- Søhusfliser til boligområde
- Søtorvet i Silkeborg
- Ny attraktiv bydel i Hillerød
- Frederiks Brygge
- Ny bæredygtig betonflise
- IrmaByen
- Køge Campus
- Bæredygtige fortovsfliser
- Hvid beton til Mærsk Tårnet
- Beton, cortenstål og tegl
- Store kostede fliser til Maltfabrikken
- Femkantede fliser til Hjertet i Ikast
- Nordhavnsfliser til Østerbro Skøjtehal
- Kostede flise på Køge station
- Havnepromenade i Aalborg
- Specialdesignet flise til Aarhusgadekvarteret
- Skibbroen leger med underlaget
- Campus Hjørring har fået et fint betonunderlag
- Permeable belægninger der optager vandet
- Skab grønne oaser med regnbede
- Specialproducerede runde fliser til Vadestedet
- Blox og store kostede fliser
- Kystsikring der virker
- En kantzone med det hele
- Betonelementer til Amager Strandpark Promenade
- Parkour- & Skateranlæg
- Bellakvarteret har fået sin helt egen flise
- Vejledninger
- Digitale værktøjer
- Tagsten
- Murværk
- Afløb
- Fabriksbeton
- Bæredygtighed
- Kundeservice
- Webshop
LAR-løsning i den mest innovative form i Musicon
> Type: 50 ejerboliger i etager
> Arkitekt: Vandkunsten
> Totalentreprenør: JORTON
> Underentreprenør: Entreprenør Thomas Olsen ApS, som har stået for anlægsarbejdet
> Bygherre: KSE Ejendomme ApS
Om Musicon
Musicon i Roskilde er siden 2003 spiret frem på en noget utraditionel fremgangsmåde med mantraet ”Livet før byen”. Dette har bl.a. betydet, at Musicon først har skabt rum for mennesker og liv, f.eks. ved at tilbyde billige lejemål til iværksættere, før salget af grunde kunne begynde. Bydelen er derudover designet uden en masterplan.
Musicon er kendt for at lykkedes særligt godt med at blande forskellige boligtyper, erhverv, kultur og foreningsliv – en vision for området, der stod højt på ønskelisten.
Roskilde Kommune vandt i 2022 Blandet By Prisen og Music Cities Award.
Indfaldet
Indfaldet er en af flere nye bebyggelser i Musicon og består af 50 ejerboliger i etager. Området er karakteristisk ved de mange fællesarealer mellem boligerne samt de synlige regnvandskanaler, der ligger på hver side af gangstierne mellem Indfaldets boliger. Entreprenør Thomas Olsen ApS har stået for anlægsarbejdet i Indfaldet og afleverede projektets første etape i starten af 2023.
Regnvandshåndtering i Musicon
Med Musicons samlede areal på 250.000 m2 skulle man tro, at en udbyggelse af kloaksystemet var en nødvendighed, men hele bydelen er udviklet inden for rammerne af Roskildes eksisterende kloaksystem. Derfor var det en forudsætning for omdannelsen af området, at regnvand skulle adskilles fra spildevand og tilbageholdes, indtil der er ledig kapacitet i de omkringliggende rør.
For bebyggelsen Indfaldet betyder det, at størstedelen af overfladevandet ledes til en større regnvandskanal centralt placeret i Indfaldet, hvorfra det igen ledes videre til et regnvandsbassin i Rabalderparken, syd for Indfaldet.
Bebyggelsen Indfaldet er placeret lige over Rabalderparken.
Kilde: Samspillet.dk.
Roskilde Kommune har opstillet krav til de enkelte ejerforeninger i hele Musicon for, hvordan håndteringen af vandet skulle ske. Dette gjaldt også, da tegnestuen Vandkunsten skulle tegne Indfaldet.
Landskabsarkitekt MDL og DGNB-konsulent hos Vandkunsten Chanette Ingemann Nielsen fortæller:
"Roskilde Kommune og bygherre har været meget ambitiøse på klimatilpasning og specielt LAR (red. lokal afledning af regnvand). De har været et forgangseksempel for at håndtere vand og gøre vandet synligt."
Chanette Ingemann Nielsen fortsætter og fortæller, at de hos Vandkunsten ikke har set den lokale regnvandshåndtering som en udfordring:
”Dét med at lede vand over en anden mands grund, og gøre regnvandshåndtering til en fælles ting i byrummet, er jo helt innovativt. Det er et kæmpe privilegie at være med i et projekt i en kommune, der har tænkt så stort for en hel bydel. Vi har ikke set det som et benspænd, snarere som en kvalitet, at man får gjort vandet synligt og til en ressource i stedet.”
Nytænkning af klassiske fliser skaber LAR med æstetik
Den lokale håndtering af regnvand har Vandkunsten bl.a. løst ved at anvende en permeabel belægning i projektet. Her er konceptet at tilbageholde regnvand i belægningens bærelag, hvorefter det kobles på regnvandskanalen centralt i Indfaldet, som opsamler både Indfaldets og naboens regnvand, inden det til slut ender i regnvandsbassinerne i Rabalderparken.
Vandkunsten har nytænkt den traditionelle sekskantede belægningsflise IBF Bellahøj som en permeabel belægning ved at lægge flisen med en fuge på 2 cm ovenpå et permeabelt (vandgennemtrængeligt) bærelag. Bærelaget er udviklet i et samarbejde mellem NCC og IBF og har en porrevolumen på 30%, hvilket giver hulrum til opbevaring af regnvandet. Når Indfaldets beboere går over til naboen på de mange stier mellem boligerne, går de i virkeligheden ovenpå kvarterets små underjordiske regnvandsbassiner.
Foruden den sekskantede flise er IBF Bella Fin fliser i tre formater ligeledes anvendt som en permeabel løsning og ligger med en bredere fuge end normalt for, at regnvandet kan trænge gennem flisens fuger og ned i bærelaget. Bærelaget består, ligesom under de sekskantede fliser, af NCC DrænStabil® og NCC DrænAf®, som erstatter henholdsvis bærelaget og afretningslaget i en traditionel impermeabel belægning.
> FAKTA: Permeable belægninger som LAR-løsning
Designklassiker med 2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag
Se mere om produktet her2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag Rustik og unik fin kostet overflade
Se mere om produktet herDesignklassiker med 2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag
Se mere om produktet her2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag Rustik og unik fin kostet overflade
Se mere om produktet herDesignklassiker med 2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag
Læs mere om produktet herDesignklassiker med 2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag
Læs mere om produktet herLandskabsarkitekt Chanette Ingemann Nielsen fortæller, at de hos Vandkunsten har gjort meget ud af at vælge standardprodukter og bruge dem på en kreativ og ny måde:
"Vi søger altid at bruge standardprodukter. Vi ser på, hvad der er af eksisterende produkter og tænker, hvordan vi kan anvende dem fremfor, at der skal opfindes noget nyt hver gang. Udover brugen af standardprodukter prøvede vi også at minimere antallet af skæringer. Vi ved fra anlægsgartnerne, at der er et stort spild – op til 30%, når der er behov for tilskæringer. Det er bl.a. en af grundene til, at vi valgte den sekskantede flise."
Vandets vej gennem Musicon
2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag. Store fliser giver færre fuger og mindre vedligehold.
Læs mere om produktet her2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag. Flot afrundet bordurfas.
Læs mere om produktet herStringent design med rene linjer. Populære som siddeplinte, trin, kantsten og bedafgrænsninger.
Læs mere om produktet her2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag. Store fliser giver færre fuger og mindre vedligehold.
Læs mere om produktet her2-lagsbeton, som giver et ekstra fint toplag. Flot afrundet bordurfas.
Læs mere om produktet herStringent design med rene linjer. Populære som siddeplinte, trin, kantsten og bedafgrænsninger.
Læs mere om produktet herIBF Vandrender-V i 30x60x10 i grå leder vand i de åbne kanaler. Kanalerne er på den ene side tættest på boligerne sammensat af nederst Soldaterfliser i 30x90x10 cm og øverst Bordurfliser i samme størrelse. Enkelte steder er fliserne anvendt i andre formater. Kanalens modsatte side er lavet af Albertslundelementer i 30x20x60 cm og 30x40x75 cm.
Kanalen set fra siden.
Optimal løsning for at lede regnvandet væk.
Læs mere om produktet herOptimal løsning for at lede regnvandet væk.
Læs mere om produktet herVandrende Rille i 30x60x10 cm er anvendt, hvor der f.eks. er behov for at lede vandet i en åben kanal på den anden siden af gangstien.
Regnvandets vej ender i Rabalderparken i Musicon, hvor der er to regnvandsbassiner. Indfaldet ligger op ad Musicons skaterpark, der kan omdannes til et regnvandsbassin ved meget kraftige regnhændelser. Normalt bliver kun det nederste regnvandets bassin fyldt - efter regnvandets vej ned ad den rekreative vandtrappe.
Høje ambitioner og velvillighed fra alle parter
Spørger man Landskabsarkitekt Chanette Ingemann Nielsen, om der er noget, som skal fremhæves særligt her efter Indfaldet står færdigt, peger landskabsarkitekten på det gode samarbejde mellem projektets parter.
”Alle har villet det. Kommunen har haft ambitioner, bygherren har haft ambitioner og entreprenøren har været med på at skulle gøre noget, de ikke har gjort før. Alle har bidraget med en ekspertise til en fælles helhed, og det har gjort projektet særligt vellykket, synes jeg.”
> IBF PRODUKTER til Indfaldet i Musicon, Roskilde :
Bella Fin fliser i formaterne 50x20x10 (varenr. 156210000) / 50x27,5x10 (varenr. 156310000) / 50x35x10 cm (varenr. 156410000) i grå - her anvendt som permeabel belægning
Bellahøj fliser (sekskantede fliser) i 32x32x5 cm i grå (varenr. 154505000) - her anvendt som permeabel belægning
NCC DrænStabil, NCC DrænAf og fugekryds
Vandrende Rille i 30x60x10 cm i grå (varenr. 661500000)
Vandrende-V i 30x60x10 cm i grå (varenr. 661800000)
Albertslundelementer i 30x20x60 cm (varenr. 607060000) / 30x40x75 cm (varenr. 608475000) i grå - her anvendt som side i åben kanal
Soldaterfliser i 30x90x10 cm i grå (varenr. 170010000)
Bordurfliser i 30x60x10 cm (varenr. 175010000) / 30x90x10 cm i grå (varenr. 175510000)
Fliser i 40x40x5 cm i grå (varenr. 104405000)